Als je een hosting account afneemt bij een hoster, wordt je vaak op een shared hosting gezet. Dit betekend dat jij een stukje ruimte huurt op de server die alleen voor jou is. Naast jou zitten er nog meerdere klanten op dezelfde server met hetzelfde. Het voordeel is; dat je een stuk goedkoper uit bent dan een VPS (gedeelde server voor jezelf) of een Dedicated server (eigen server). Wat een nadeel is, is dat de mailserver belast kan worden door anderen die ook op dezelfde server zitten. Dit omdat iedereen dezelfde mailserver gebruikt.

Vaak lossen bepaalde problemen zichzelf op. Bijvoorbeeld het niet kunnen versturen naar mails naar hotmail of gmail. Soms kan er een blokkade opzitten door de tegenpartij waardoor je zelf niets kunt doen. Je moet dan wachten tot de tegenpartij de blokkade weghaalt. Hoelang dit duurt is afhankelijk van welke regelt zij hanteren en daar kan dus tijd overheen gaan. Dit wil je natuurlijk het liefste niet en daarom zijn er verschillende mogelijkheden om je e-mails wel aan te laten komen.

Sommige mensen regelen hun e-mails via Office 365, anderen gebruiken een eigen mailserver bijvoorbeeld. Wij raden altijd aan om een eigen mailserver te regelen. De mailserver is goed beveiligd en zorgt ervoor dat je e-mails altijd aankomen, in de postvak in van de tegenpartij. Je hebt dus geen problemen meer met dat er een mogelijkheid is, dat je e-mails in de spam komen of niet aankomen én je hebt geen last meer van anderen op de server. De mailserver is voor jou alleen en krijg je inlogcodes die alleen jij hebt, om te mailen. Deze wordt gekoppeld aan je domeinnaam.